Warzywa antycellulitowe

Nadmierny przerost komórek tłuszczowych zazwyczaj kończy się cellulitem – widocznymi na skórze grudkami lub wodną odmianą cellulitu, która objawia się nierównościami pod skórą, widocznymi po jej ściśnięciu. Wiele kobiet marzy o cudownym preparacie, który zwalczy cellulit – niestety jak na razie konieczne jest stosowanie jednocześnie specjalnych kosmetyków, diety oraz ćwiczeń, by zmniejszyć widoczność zmian. Jakie warzywa działają najbardziej efektywnie na cellulit?

Warzywa a cellulit

By pozbycie się cellulitu było możliwe nie wystarczy samo zmniejszenie kaloryczności posiłków. Konieczne jest wprowadzenie produktów, które wspomagają spalanie tłuszczu oraz umożliwiają lepszą detoksykację organizmu. Taką rolę pełnią niemal wszystkie warzywa – wprowadzenie sporej ilości zarówno surowych, jak i przetworzonych warzyw do codziennej diety powinno przynieść spodziewane efekty. Niektóre warzywa należy jednak koniecznie wprowadzić do antycellulitowego menu.

Warzywa antycellulitowe to przede wszystkim te należące do rodziny kapustnych.Praktycznie każde warzywo z tego rodzaju ma odpowiednie właściwości, które wspomagają walkę z cellulitem i nadwagą. Najbardziej wskazane jest spożywanie surowej kapusty, ale dobrze jest ją spożywać także w formie przetworzonej, ponieważ surowa zawiera substancje utrudniające wchłanianie jodu.

Warzywa na cellulit to również wszelkiego rodzaju strączki. Sprawdzi się w tym przypadku zarówno standardowa fasola, groch czy soczewica. Wielu specjalistów poleca także ciecierzycę. Warzywa te wspomagają detoksykację organizmu. Zawierają jedynie zdrowy tłuszcz, a do tego mają w składzie wiele białka oraz błonnika. Pomagają więc trzymać się założeń diety i wspomagają detoksykację organizmu.

Warzywa na cellulit pełne witaminy C

Witamina C to jeden ze składników, który jest niezbędny w pozbyciu się cellulitu. Kwas askorbinowy jest zawarty w wielu warzywach, jednak nie zawsze warto włączać je do diety antycellulitowej. Godne uwagi są jedynie te warzywa, które można spożywać na surowo lub te, które nie tracą zbyt wiele witaminy C podczas podgrzewania. Z tego powodu w diecie antycellulitowej mogą znajdować się ziemniaki, jednak tylko ze względu na zawartość potasu zapobiegającego obrzękom. Potas zawarty jest także w pomidorach i je również warto włączyć do diety antycellulitowej. Witaminy C jednak najlepiej zaś szukać w papryce. To warzywo bowiem można spożywać zarówno na surowo, jak i ugotowane – badania pokazują, że nie traci ono wtedy tak wiele witaminy C jak inne produkty.

Warzywa wspomagające detoksykację

Poszukując warzyw wspomagających detoksykację warto sięgnąć po ogórka. Choć nie zawiera on wielu witamin, to jednak nie można o nim zapominać. Ogórek zawiera błonnik, który wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Ponadto ma sporo wody, jednocześnie mając działanie moczopędne. To bardzo wspomaga detoksykację organizmu. Można spożywać ogórka zwyczajnie na surowo lub wzbogacać plasterkami ogórka zwykłą wodę, co pomaga gasić pragnienie w ciągu gorącego dnia.

Podobne wpisy

2 komentarze

  1. Fasola i groch doskonale działają na cellulit, ale lepiej nie stosować ich zbyt często. Dlaczego? Chyba nie muszę nikomu wyjaśniać, że problemy z jelitami, to nie mit 🙂

    1. Franku, nie każdy reaguje tak jak ty 🙂 Dieta warzywna jest wbrew pozorom znacznie mniej wzdymająca niż np. dieta mięsna, która jest bardziej ciężkostrawna. Dlatego właśnie jedząc warzywa i owoce na cellulit mamy znacznie mniejsze szanse niż przy diecie warzywnej,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *